AZ Jan Palfijn
Het AZ werd in het jaar 1228 opgericht door de Gentse patriciërsfamilie Uutenhove op de Bijlokemeersen. Ze werd gebouwd om de zieken uit de volksklasse en de minder gegoeden te verzorgen. Het ziekenhuis ontleent zijn naam aan de Belgische geneesheer Jan Palfijn. De heer Jan Palfijn staat vooral bekend om de verlostang die hij ontwierp, al was hij niet de uitvinder ervan. In 1998 ontstond de fusie tussen Jan Palfijn en de Bijloke. Beide sites kregen toen de namen Algemeen Ziekenhuis Jan Palfijn Gent AV (autonome verzorgingsinstelling).
Ons bezoek in het AZ Jan Palfijn was vrij kort, wat ik wel jammer vond. We kregen veel uitleg over de cel sociale administratie. Die staan vooral in voor de patiëntenadministratie.
Dit houdt in:
- inschrijvingen,
- boekhouding
- facturatie
- bedplanning
Daarnaast proberen ze een brug te zijn naar anderstaligen door samen te werken met het OCMW, CAW, advocaten, tolken, ... Ze werken met een open loket dat doorlopend open is na doorverwijzing of als je bijkomende vragen hebt over de kostprijs van een behandeling, bespreking van een openstaande schuld, advies over verblijfsrecht en toeleiding tot een verzekering.
Het Jan Palfijn telt ruim 1000 personeelsleden en 150 artsen die allemaal geconventioneerd zijn.
De afdeling sociale cel houdt zich het meeste bezig met alles rond de boekhouding. Hier wordt gezorgd dat één ingreep of hospitalisatie slechts één factuur heeft. Deze factuur komt steeds 1 maand na het einde van de hospitalisatie. Zo stuurt elke dienst zijn gemaakte prestaties door en die wordt dan ingelezen door het systeem. Alle prestaties worden op een magneetband klaargemaakt voor het ziekenfonds die de factuur leest en aanvaard of weigert. Op die magneetband komt een lijst met prestaties door de artsen en een aparte factuur voor de boekhouding. Pas nadat deze factuur goedgekeurd is door het ziekenfonds wordt deze naar de patiënt verzonden.
Zelf zie ik me niet werken bij de afdeling sociale cel, omdat ik niet zo cijfermatig aangelegd ben.
Dit was de geschiedenis in een notendop. Voor de uitegebreide versie verwijs ik u door naar https://www.janpalfijn.be/geschiedenis.