Project- en eventmanagment

Voor dit vak konden we kiezen tussen twee projecten. Aan de ene kant had je het project Gastvrijheid van het O.l.v. Aalst en aan de andere kant het project ‘de gele doos’ van Stad Gent.

Zelf koos ik voor het project ‘de gele doos’ omdat ik daar op persoonlijk vlak meer voeling mee heb dan met het O.l.v. Aalst. Zo is het project gestart in Ledeberg, de gemeente waar ik opgegroeid ben. Daarnaast heb ik een lange tijd een vakantiejob gedaan bij Stad Gent als animator en hoofdanimator bij Grabbelpas. De gele doos sprak me vooral aan omdat ik de nood om de interventietijd in een woning te beperken erg goed kan begrijpen.

de gele doos

De gele doos is ontstaan in Canada en heeft als doel de interventietijd in een woning zo kort mogelijk te houden. Vaak verliezen de interventieteams veel tijd omdat ze op zoek moeten gaan naar de persoonlijke- en contactgegevens van de persoon die ze willen helpen. Daarnaast weten ze ook niet altijd of de personen die ze helpen, allergisch zijn aan bepaalde medicatie. Om dergelijke situaties tegen te gaan, is de gele doos ontstaan. Deze doos heeft de grootte van een brooddoos, en in deze doos zit een hoesje waarop je voor een aantal zaken kan aanvinken wat er in de doos zit. In dat hoesje zit een boekje en daarin kan je heel wat gegevens kwijt. Zo kan je aangeven welke operaties je al gehad hebt, welke allergieën je hebt, maar de patiënt slaat er ook documenten op over de wilsbeschikking als orgaandonatie.

VERLOOP

Tijdens het eerste semester waren medestudent Jana en mezelf de projectleiders. Naast ons twee hadden we twee projectassistenten en drie projectleden. Het eerste semester bestond voornamelijk uit het uitwerken van wat we wanneer zouden doen, hoe we de communicatie zouden uitwerken, welke deadlines we voor welke taak zouden opstellen. Het tweede semester bestond voornamelijk uit het uitvoeren van onze vooropgestelde taken en het behalen van de vooropgestelde deadlines. 

Zo hadden we in het tweede semester twee evenementen waarbij we samenwerkten met studenten uit een andere richting namelijk Verpleegkunde. We stuurden hen op pad in groepen van twee. Samen gingen ze op de vooropgestelde routes langs bij apothekers. Aan het einde van de dag hebben ze 160 apothekers bezocht en bleken er 26 permanent gesloten te zijn. 

Op 15 maart hadden we onze lancering in 21 wijken en 9 lokale dienstencentra (LDC). Daarvoor hebben de leden van het project team zich opgesplitst zodat er in zes LDC een Health Care manager aanwezig was. Deze dag zijn we gestart met een briefing voor alle studenten en het overlopen van hoe de dag eruit zal zien. In het algemeen verliep de dag vlot en we hebben toen ongeveer 568 gele dozen verdeeld. Ongeveer twee maanden na datum zijn er al meer dan 10.000 gele dozen verdeeld aan +65-jarigen.

Wat neem ik mee naar de toekomst

Eerst en vooral dat communicatie de sleutel tot succes is. In ons project is op zich niet veel mis gelopen, maar hebben we veel zaken gedaan die achteraf niet nodig bleken te zijn. Daarnaast hadden we ook weinig ruimte om zaken voor te stellen en uit te werken.

Op zich zie ik het wel zitten om nog aan projecten mee te werken, een rol als projectleider of project assistent op mij te nemen zie ik zitten omdat ik dan:

  • op de hoogte ben van wat er allemaal moet gebeuren;
  • productiever ben;
  • heel efficiënt kan werken;
  • geen problemen heb om te bellen en te mailen zodat ik snel een antwoord heb.

Professionele contacten

  • Gilles Jallal Salem, Consulent/ projectmedewerker

  • Brigitte Hantson, Team Leeftijdsvriendelijk Gent, Dienst Regie Gezondheid en Zorg