WGC Brugse Poort
Op de site gentsewijkgezondheidscentra.be vond ik de meest uitgebreide uitleg over wat een WGC is.
Een wijkgezondheidscentrum is een multidisciplinaire groepspraktijk waar verschillende zorgverleners zoals huisartsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, diëtisten, samen onder één dak werken. De samenstelling van het team kan verschillen per wijkgezondheidscentrum. Bij de Brugse poort hebben ze 12 huisartsen, 2 huisartsen in opleiding 5 verpleegkundigen en één zorgkundige.
Doordat ze met een forfaitair systeem werken zorgt het ervoor dat de patiënten niet betalen voor raadplegingen of huisbezoeken. Het WGC ontvangt maandelijks een vast bedrag van het ziekenfonds. Ook streven ze naar een hoge toegankelijkheid door zo laagdrempelig mogelijk te werken. Dit houdt in dat ze zoveel mogelijke drempels weghalen zowel op financieel, fysiek als op cultureel vlak.
Elk centrum staat voor een integrale benadering met aandacht voor lichamelijke, psychische en sociale aspecten. Hiervoor hebben ze 7 kinesisten, 1 diëtist, 1 praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg, 2 maatschappelijke werkers en 2 gezondheidspromotoren in dienst.
De WGC Brugse poort hebben een tweede huis waar patiënten terecht kunnen namelijk WGC Malpertus te Brugsesteenweg.
We werden om 9.00 uur verwacht in het gebouw en kregen uitleg van een medewerker. Ze vertelde dat haar taken voornamelijk inhielden:
- agendabeheer
- patiënten te woord staan aan het onthaal
- telefonisch contact met patiënten, maar ook met externe medewerkers zoals vzw Jong
Ik vond het jammer dat we geen rondleiding hebben gekregen. Bij het verlaten van de vergaderzaal viel me volgende zaken op:
- er is een lift,
- het pand heeft meerdere verdiepingen,
- aan elke deur staan pictogrammen om te vermelden welke ruimte het is,
- ze zijn multicultureel
- hebben een ondersteunende functie
- hebben veel zelfvertrouwen in hun werk maar hebben ook vertrouwen dat de patiënten hun regels en contracten zullen naleven,
- zijn steeds medisch beschikbaar,
- op financieel vlak hebben de patiënten zich geen zorgen te maken, omdat ze in het slechtste geval een kleine bijdrage hoeven te betalen.
Hun visie en missie vond ik online in de vorm van een pdf. Dat was het jaarverslag kort en bondig. Dit is een positieve noot, want meestal zijn jaarverslagen heel erg lang. Bij hen is het slechts 2 pagina's lang. Hun visie en missie heb ik letterlijk overgenomen van op hun jaarverslag:
- we willen, samen met andere Gentse actoren, een kwaliteitsvolle en toegankelijke eerstelijnsgezondheidszorg voor alle inwoners van Gent realiseren,
- we zetten in op alle gezondheidsdeterminanten en werken zo aan een rechtvaardige samenleving,
- we hebben aandacht voor innovatie, we zijn onafhankelijk en pluralistisch.
Op de vraag of ik mezelf hier zie werken zeg ik neen, ik pas namelijk meer in een groter bedrijf waar je ook intern van functie kan veranderen. Op vlak van variatie in de functie-inhoud zeg ik wel ja.